Reply To: Correspondence about two fundamental experiments (Hungarian)

Welcome Forums Gravitation Correspondence about two fundamental experiments (Hungarian) Reply To: Correspondence about two fundamental experiments (Hungarian)

#781
Gyula Szász
Moderator

Szász-elv a Mach-elv ellen.

„Ernst Mach osztrák fizikus nem fogalmazta meg pontosan a később Albert Einstein által Mach-elv-nek nevezett fogalmat, az alábbi megfogalmazás másoktól származik.

A Mach-elv szerint a test tehetetlen tömege az Univerzum összes tömegének egymással való kölcsönhatásából ered, azaz az állócsillagokhoz rögzített rendszerben mért gyorsulás oka az állócsillagok és más tömegek által keltett erők eredménye. A Mach-elv szerint a tér fogalma (vagy legalábbis a távolság és irány fogalma) értelmetlen, ha a tér nem tartalmaz anyagot.”

A testek tehetetlen tömege csak a testek összetételétöl és a testet képzö elemi részecskék által kisugárzott energiától függ. Az Univerzum össztömegének semmi köze a testek tehetetlen tömegéhez. A testek tehetetlen tömege egy levezetett fizikai mennyiség és nem marad meg. A tér-idö fogalma onnan ered, hogy a kölcsönhatások c-vel terjednek. A testek súlyos tömege is egy levezetett fizikai mennyiség, de ez megmarad. A c-vel terjedö kölcsönhatásokat okozó mezök feltehetöen az Univerzumban mindenhol jelen vannak (CMBR). De mi fizikailag csak az Univerzum véges tér-idö tartományait tudjuk vizsgálni. (Szász-elv.) Az elemi részecskék nem tudják egymást 10-17 cm alá megközelíteni.

Szász Gyula I.